Home > Proiecte internationale > “Recycle for Life!”, Costinesti

1079438_484015045021289_1224944060_nMembrii PTP Roman Chapter, Teodor Bordei, Andrei Buhlea, Naiana Ciuștea și Bianca Manolache au participat la proiectul “Recycle for Life!”, care s-a desfășurat în perioada 24 iunie – 4 iulie în Costinești, România. Țările prezente la acest proiect au fost Macedonia și România, fiecare dintre acestea fiind reprezentată de câte 16 tineri.

După un drum de aproape nouă ore cu trenul, cei patru călători au ajuns la Costinești fiind așteptați în gară de către organizatorii proiectului, care s-au dovedit a fi pe parcursul zilelor petrecute acolo niște persoane foarte deschise, înțelegătoare și cu spiritul distracției.

Teodor Bordei, coordonatorul echipei din Roman, ne povestește cu entuziasm despre această experiență: „Tema proiectului a fost reciclarea, astfel încât, în zilele petrecute la Costinești am avut de îndeplinit anumite activități pe această tematică. Am creat un coș de gunoi structurat pe 4 secțiuni: metal, plastic, textile și hârtie, iar timp de trei zile am reciclat diverse lucruri. Abia în a cincea zi a proiectului ni s-a propus să creăm diverse obiecte de artă din materialele deja reciclate. Rezultatele au fost uimitoare, fiindcă au fost realizate rochii de gală, cercei, suveniruri, dar și un mic robot «autoreciclator»”.1081416_484015138354613_406582595_n

Pentru promovarea proiectului, organizatorii au pus la cale un alt concurs prin care patru echipe au realizat postere. După ce acestea au fost supuse la vot, afișul câștigător a fost răspândit pe toată plaja Costineștiului. Scopul acestei activități a fost de a atrage atenția oamenilor asupra protecției plajei, cât și asupra mediului înconjurător.

„Am fost impresionat de faptul că echipa din Macedonia avea ca membru un binecunoscut trainer, foarte activ în proiectele «Youth in Action». Această persoană s-a ocupat pe parcursul zilelor de punerea în practică a proiectului într-un mod cât mai nonformal. Fiind curios de numărul proiectelor la care participase, l-am rugat să îmi arate pașaportul, pentru a vedea câte țări vizitase până atunci. Surprinderea a fost pe măsură, văzând că avea în jur de 20 de pagini pline de vize și că vizitase toate «colturile lumii». Sper ca într-o zi să mă pot mândri și eu cu o astfel de experiență.”, a spus Teodor Bordei.

„O altă amintire plăcută pentru mine o reprezintă o seară în care noi, cei din PTP, am închiriat o bicicletă cu mai multe locuri, împreună cu alți trei ardeleni. Urcați pe bicicletă, am început să pedalăm și să ne îndepărtăm încetul cu încetul de la punctul de închiriere al bicicletei. În puțin timp, eram ajunși la hotel, unde am fost ca un fel de «magnet» pent1081260_484015081687952_981026878_nru prietenii noștri din Macedonia : doi dintre ei s-au urcat pe acoperișul din față al bicicletei, trei pe cel din spate, unul se ținea cumva de tija care leaga cele două cadre ale bicicletei, iar restul erau îngrămădiți pe cele două bănci (menite în mod normal pentru patru persoane). Astfel, am ajuns ca în cele din urmă să fim 13 persoane pe patru roți, o amintire plină de distracție și voie bună.

Bicicleta abia se mișca, roțile erau suprasolicitate, dar nimic nu ne-a oprit. Nici măcar pilonii care arătau drum interzis nu ne-au stat in cale, așa că pentru a trece mai departe am demontat bicicleta, urcând-o pe deasupra marcatorilor, după care am montat-o la loc. Într-un final, a trebuit să o înapoiem, însă fără să menționăm faptul că roțile erau cam dezumflate sau că lanțul din partea dreaptă scârțâia.”, povestește Teodor Bordei.

 

1085380_484015168354610_1974662299_n

 

Ultima seară s-a încheiat cu un foc pe plajă, în care participanții au cântat diverse cântece tradiționale. Spre sfârșitul serii, românii și macedonenii au decis să lanseze câteva lampioane, moment care a devenit aproape magic, fiindcă timpul parcă stătea pe loc în atmosfera focului de tabără. Membrii PTP Roman Chapter și-au luat rămas bun, planificând în viitorul apropiat o întâlnire la Brașov a grupului care a reprezentat România în proiectul „Recycle for Life!”.

 

Comments

comments