Home > Proiecte internationale > “Online Addiction”, Spania, 2012

         V-aţi gândit vreodată cu precizie câte ore petreceţi pierzând noţiunea timpului în faţa calculatorului? Nu încape îndoială că numărul utilizatorilor dependenţi de site-uri de socializare şi jocuri online, creşte vertiginous de la o generaţie la alta iar asta nu poate decât să ne îngrijoreze; dar în totul răul există şi un bine! În vacanța ce tocmai a trecut, patru elevi de la Colegiul Naţional “Roman-Voda”, membri ai ONG-ului People to People, au avut oportunitatea de a participa într-un proiect cu tema “Online Addiction” şi asta nu poate decât să ne bucure având în vedere situaţia actuală.

Proiectul s-a desfăşurat în Madrid în perioada 2 –9 iulie şi a avut ca scop pregătirea proiectului propriu-zis care avea să aibă loc peste câteva săptămâni în Erbaa, Turcia. Lăpușneanu Diana, Spoială Mădălina, Andrei Buhlea şi Teodor Bordei povestesc cu entuziasm de lucrurile aflate şi locurile deosebit de speciale pe care le-au vizitat. Cu toate că diferenţa de vârstă dintre români şi ceilalţi participanţi a fost destul de mare, asta nu i-a împiedicat pe romanvodiștii noştri să se întoarcă cu amintiri nemaipomenite din Madrid şi Toledo. Împreună au reuşit să realizeze o prezentare despre România care pe participanţii spanioli şi turci i-a încântat şi i-a făcut să fie cu atât mai interesaţi cu cât informaţiile lăsau loc şi de mister. Acum ei îşi doresc foarte mult să ne viziteze ţara şi probabil că o vor face în cadrul părţii aIII-a a proiectului. Începând de la cozonac şi terminând cu slide-urile dedicate personalităţilor Romaniei- totul a fost un “deliciu” pentru cei de la asociaţia din Madrid. Înţelegem de aici ca proiectul a fost şi o oportunitate de a realiza un schimb intercultural nemaipomenit. “Zilnic, profesorii turci alocau zeci de minute rugăciunilor iar acesta nu este singurul aspect care ne face să fim foarte diferiţi de musulmani.” – ne spune Mădălina Spoială.

De la Diana, Mădălina, Andrei şi Teo aflăm cu interes ca situaţia dependenţilor de calculator din ţara noastră este de fapt una îmbucurătoare. Turcia sta mult mai rău la acest capitol iar la ora actuală ei nu vor decât să găsească un mijloc de a stăvili procesul de creştere a împătimiţilor de jocuri online.

“Partea noastră preferată, trebuie să mărturisim, a fost vizitarea stadionului Santiago Bernabeu. Mândri de reuşita noastră, ne sunam prietenii sau le trimiteam mesaje şi fotografii de la Real Café. Spania este o ţară minunată! Nu cred că am mai văzut atâţia oameni simpatici la un loc.” – glumesc cei patru.

Să sperăm că se vor mai face şi cu alte ocazii astfel de proiecte care sunt menite să ofere un mesaj tuturor celor care duc o viaţă virtuală şi nu regreta acest lucru. Împrăştiaţi vestea şi e posibil să faceţi câteva persoane să se gândească de două ori înainte de a pierde timpul în faţa calculatorului!

Diana Lăpușneanu

[nggallery id=14]

Comments

comments