Home > Apariții în presă > O ROMANVODISTĂ AMBASADOARE PE CONTINENTUL AMERICAN

O ROMANVODISTĂ AMBASADOARE PE CONTINENTUL AMERICAN

Georgiana Bîrjovanu, elevă la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, a participat la Conferinţa Internaţională pentru Tineret de la Washington.

p10

Georgiana Bîrjovanu, elevă în clasa a XI-a A la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, s-a numărat printre cei 130 de ambasadori ai tinerilor, de pe toate continentele, participanţi la Conferinţa Internaţională de Tineret “Global Youth Forum”, care s-a desfăşurat între 5 şi 10 noiembrie, la Washington DC. Membră a People to People (PTP) Roman Chapter, Georgiana a beneficiat de o bursă integrală din partea People to People International şi Family Hall Foundation, bursă ce a acoperit cheltuielile de transport, cazare şi taxa de participare. Tema conferinţei din acest an a fost educaţia globală.

georgiana05

“Pe această temă au fost organizate în fiecare zi ateliere de lucru, tinerii participanţi descoperind importanţa educaţiei, barierele pe care le întâlnesc copiii în anii de învăţământ, ce înseamnă educaţia pentru fiecare individ în parte şi ce importanţă are educaţia globală. Pe lângă aceste teme de discuţie, am avut şansa ca, în fiecare seară, să fie invitaţi oameni deosebiţi, personalităţi care ne-au vorbit despre rolul educaţiei şi ne-au prezentat povestea lor, oameni care ne pot fi oricând modele. M-a impresionat foarte mult doctorul Tererai Trent, din Zimbabwe, a cărei poveste începe cu 20 de ani în urmă, când ea avea 18 ani, trei copii şi un vis pe care nu credea că va reuşi vreodată să-l îndeplinească, acela de a merge la şcoală. Doctorul Tererai Trent şi-a îndeplinit visul: are o diplomă de bacalaureat, una de master şi a obţinut doctoratul în Educaţie interdisciplinară. Se preocupă de îmbunătăţirea vieţii sale, cât şi a celor din jur, prin munca sa ca evaluator de proiecte, public speaker, dar şi prin construirea unei şcoli în satul său natal”, a spus Georgiana.

Voluntariat în Statele Unite

p9

Dintre cei 130 de tineri participanţi la conferinţă, doar Georgiana şi alţi patru tineri din Ucraina, Grecia, Irlanda şi Polonia erau din Europa. Foarte puţini dintre participanţi reprezentau Asia, iar marea majoritate era venită de pe continentul american. “A fost, pentru mine, o experienţă deosebită, pentru că americanii sunt cu totul deosebiţi de europeni. Printre activităţile care au fost organizate au fost şi ore de voluntariat, în cadrul cărora am lucrat pregătind kituri de igienă pentru copiii defavorizaţi, în cadrul Organizaţiei «Wrap for a Smile», şi kituri de lectură pentru copii în cadrul organizaţiei «United Way». Am lucrat cot la cot tineri din toată lumea, ne-am împărtăşit din experienţele personale şi a fost un lucru fantastic. Voluntariatul este o experienţă de care cred că are nevoie orice tânăr, indiferent de ţara în care trăieşte. Lucruri mărunte pe care le faci pentru alţii te ajută pe tine să te descoperi şi să te formezi. La final, am realizat un plan care poate fi pus oricând în practică, atât la nivel local, cât şi la nivel global pentru a veni în ajutorul copiilor care, din diverse motive, nu au acces la educaţie”, a spus Georgiana Bârjovanu.

georgiana04

“100 de oameni au aflat despre România de la mine”

Participarea la conferinţă a însemnat pentru Georgiana nu doar posibilitatea de a învăţa din experienţa partenerilor, ci şi şansa de a face cunoscută România, una dintre zile fiind rezervată prezentării ţărilor şi tradiţiilor fiecărei ţări participante. “Înainte de a începe prezentarea, i-am rugat pe toţi cei care nu ştiu nimic despre România să ridice mâna. Din cei peste 100 de participanţi, doar vreo zece auziseră câte ceva. Am făcut o prezentare a ţării, a capitalei, a banilor care se folosesc la noi, am vorbit despre legendele, personalităţile şi tradiţiile noastre. Sunt fericită că, la sfârşit, mai mult de 100 de persoane aflaseră despre România de la mine. Au fost interesaţi şi au pus multe întrebări, despre costumul popular pe care l-am prezentat, despre dulciurile pe care le-am împărţit. Știu că le-am trezit interesul şi asta m-a făcut să mă simt mândră”, a spus romaşcana. Georgiana Bârjovanu şi-a propus ca, după experienţa americană, să ajute cât mai mulţi dintre colegi să poată participa la astfel de experienţe. “Există numeroase oportunităţi pentru tineri, este foarte important să ştii despre ele şi să fii pregătit să le faci faţă”, a mai spus Georgiana.

Sursă: http://www.ziarulderoman.ro/53036/o-romanvodista-ambasadoare-pe-continentul-american/

Comments

comments