Home > Apariții în presă > Lecţii despre viaţa de student la Oxford

Lecţii despre viaţa de student la Oxford

O inițiativă deosebită a tinerilor romașcani membri ai organizației People to People s-a materializat luni, la Colegiul Național „Roman-Vodă”. Elevii liceului au avut oportunitatea de a se întâlni cu un fost roman-vodist care, după ce a studiat la prestigioasa universitate engleză Oxford, a venit acasă pentru a explica plusurile și minusurile vieții de student în Marea Britanie.

„L-am chemat pe Vadim Toader, elevul roman-vodist care a ajuns să studieze la Oxford, pentru a ne explica detalii despre viața de student la această prestigioasă facultate. Personal, cred că străinătatea ne poate oferi condiții mai bune de studiu și mai multe șanse de a munci și de a câștiga decent”, a precizat Antonie Tudor, vicepreședinte PTPI Roman. „De la invitatul nostru aflăm detalii despre criteriile de selecție a viitorilor studenți de la Oxford, ce calități trebuie să avem pentru a fi admiși. Pentru noi este o mândrie că Vadim Toader a fost roman-vodist și credem că avem ce învăța din experiențele lui”, a completat Georgiana Bîrjovanu, coordonator de PR în cadrul PTPI Roman.

student-2

Drumul pe care l-a parcurs Vadim nu a fost deloc ușor. A început din dorința de schimbare și de a demonstra că și visele care par nebunești se pot realiza. După ani de studiu la Oxford, tânărul s-a întors la Roman transformat într-o persoană matură, un orator desăvârșit și un mentor priceput pentru generațiile tinere. Vadim Toader le-a explicat tinerilor de la „Roman-Vodă” că viața de student la Oxford presupune multe sacrificii – cele mai multe strâns legate de viața socială și sentimentală – dar că, în ciuda acestor greutăți, avantajele financiare ulterioare sunt imense față de cele pe care le poate oferi România.
https://www.youtube.com/watch?v=VE7-vsc2q6M

„Să mergi în străinătate la facultate e ca și cum ai face armata. Sunt chestii și oameni care n-o să îți placă, iar dacă aici te poți retrage într-un loc al tău, alături de prietenii tăi, acolo nu ai alături de cine să faci asta. Uitați de relații sentimentale, de prietenii, dacă vreți să studiați în Marea Britanie. Ideea este că, după ce veți ieși dintr-o universitate precum e Oxford, veți avea niște avantaje, o disciplină anume și un fel deosebit de a vă purta, precum și o altă perspectivă asupra vieții care aici diferă, pentru că România are o altă istorie, un alt mod de gândire. Când decideți dacă veți merge sau nu să studiați în Marea Britanie, acea hotărâre nu trebuie luată pe baza costurilor. Din punct de vedere financiar, să studiezi din străinătate chiar merită. Împrumutați-vă, mergeți, studiați și veți reuși în viață, nu considerați costurile o problemă. Important e să vă imaginați cum veți arăta, cum veți fi îmbrăcați, unde veți locui, cu cine veți fi căsătoriți, câte vacanțe pe an veți avea, ce salarii, toate peste zece ani. Apoi puneți în balanță sacrificiile pe care trebuie să le faceți până veți ajunge la acea situație materială și socială, iar dacă veți considera că merită, atunci… «go». Dacă aveți îndoieli, nu plecați în străinătate la studii”, le-a spus Vadim Toader liceenilor.  Din păcate, doar câțiva zeci de elevi au participat la întâlnirea cu absolventul romașcan al universității din Oxford.

Universitatea din Oxford are peste 900 de ani vechime și include 30 de colegii, care acopera toate domeniile de studiu. Diploma eliberata de această universitate este recunoscută în orice țară din lume. Pentru taxele școlare, studentul poate beneficia de un împrumut pe care să-l returneze după încheierea studiilor, în momentul în care va avea un venit propriu care să-i permită să plătească ratele, dar și să trăiască decent.

Sursa: http://www.myvoicenews.com/2013/10/07/lectii-despre-viata-de-student-la-oxford/

Comments

comments