Home > Proiecte internationale > Europe of all Citizens – Polonia

„Trăim într-un stat democratic, ne dorim o Europa unită, în care drepturile noastre să fie respectate indiferent de țară, dar cu toate acestea prezența la vot în rândul tinerilor este extrem de scăzută.”

În perioada 16-20 decembrie 2013, șase tineri membri ai „People to People” (PTP) Roman Chapter, însoțiți de liderul lor, Andrei Corduneanu, au reprezentat România în cadrul proiectului „Europe of all Citizens”, desfășurat la Elblag, Polonia. Această primă etapă a proiectului a avut ca tema principală încurajarea tinerilor de a participa la vot, făcându-i să conștientizeze faptul că votul reflectă opinia lor și are putere de schimbare a lucrurilor.

„Pe parcursul celor cinci zile am cunoscut oameni foarte talentați în arta fotografiei, a desenului sau a muzicii, fiecare cu opinii puternice și experiențe deosebite. În primele două zile a trebuit să descoperim pe o cale cât mai non-formală care sunt principiile democrației. De exemplu, am fost puși în situația de a analiza procesul alegerilor europarlamentare,  discutând despre punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările, pe baza unei analize SWOT. O altă activitate interesantă mi s-a părut corelația dintre jocul «Werewolf» și societatea noastă, ajungând la concluzia că o majoritate unită poate câștiga în orice context.”, a spus Simona Antoniu, una dintre participantele proiectului.

Cea de a patra zi a fost dedicată pregătirii unei campanii sociale, cu scopul de a promova ideologia proiectului. Astfel, membrii PTP au pregătit diverse materiale ingenioase, pe care le-au folosit ulterior într-o ședință foto. Aceștia au ales fotografia ca o cale expresivă de exprimare, fiind surprinși în diverse ipostaze care sugerează că alegerile europarlamentare au un rol important asupra comunității.

„Ultima zi a fost dedicată unei conferințe, pe parcursul căreia am ascultat opiniile unui profesor universitar, ale organizatorilor, dar și ale unui membru din grupul român asupra temei proiectului. De asemenea, am fost invitați să vizionăm o expoziție de fotografie care avea ca temă egalitatea oamenilor indiferent de mediul din care provin. La final, am participat la o sărbătoare de Crăciun, urmărind care sunt tradițiile poloneze pentru această sărbătoare. Fiecare dintre noi a luat câte o bucată din pâinea tradițională și a făcut urări specifice, împărțind-o cu toți cei prezenți. Nu am crezut niciodată cât de repede pot trece cinci zile și tot ce pot să spun este că aștept cu nerăbdare partea a doua a proiectului, care va avea loc în aprilie 2014 la Craiova. Încurajez toți elevii de liceu să aplice la astfel de proiecte europene, fiindcă îți îmbogățesc cunoștințele și experiența.”, a menționat Simona Antoniu.

Comments

comments