Home > Apariții în presă > 250 de reprezentanți ai țărilor europene – Ziarul de Iași

250 de reprezentanti ai tarilor europene, la Roman

Data publicarii: 01/06/2003

La Conferinta Europeana People To People (PTP) participa presedintele PTP International, Mary Eisenhower, si presedintele PTP Europe, Ernst Honegger n

Vineri, 30 mai, s-au inaugurat manifestarile prilejuite de organizarea la Roman a Conferintei Europene People To People (PTP). In cursul zilei, oaspetii au vizitat cele mai importante obiective culturale, istorice si sociale ale municipiului nostru. Insotiti de tinerii ghizi, membri ai YG Group Roman, reprezentantii PTP au urmat traseul Hotel Roman, Episcopie, Biserica Precista Mare, Muzeul de Istorie, Piata Roman Voda, Muzeul de Arta, Primarie (unde au vizitat sediul PTP Roman) si Casa de Cultura. Cea mai puternica impresie a facut-o Catedrala Episcopala. Ernst Honegger, presedintele PTP Europe, a acordat un interviu in exclusivitate “Ziarului de Roman”.

Ziarul de Roman: Ce functie ocupati in cadrul PTP Europe si PTP International?

Ernst Honegger: In primul rind, sint presedintele PTP – capitolul Berna, Elvetia. Totodata, sint presedintele PTP Europe, care este organizatia conducatoare a tuturor capitolelor din Europa, si membru in Biroul Director al PTP International.

Z.R.: Cum afost posibila organizarea acestei conferinte la Roman?

E.H.: Ca presedinte al PTP Europe, incerc din rasputeri sa schimb locul de organizare al acestor conferinte in cit mai multe tari in care avem capitole. Exista o relatie speciala intre capitolul Roman si capitolul Berna al PTP, deoarece predecesorii mei in functia de presedinte al PTP Berna au ajutat la infiintarea capitolului PTP din Roman, iar dupa vizita pe care am efectuat-o anul trecut am acordat tot sprijinul capitolului din orasul dumneavoastra, lucru care a condus la o apropiere si o buna colaborare intre noi.

Z.R.: Care este scopul acestei manifestari?

E.H.: Principalul scop este sa intilnim oameni noi, sa comunicam unii cu altii, sa intelegem cultura. Avem invitati care vin la Roman pentru prima data si incep sa inteleaga tara, istoria si oamenii. Este bine sa traiesti experienta pe viu decit sa o auzi de la altii. Mitul lui Dracula este un exemplu foarte bun cum o tara poate fi prost inteleasa de restul lumii.

Z.R.: Organizatia PTP are si un scop practic?

E.H.: Incercam sa asistam pe cei din organizatie cit de mult putem. Va dau un exemplu, tipic pentru Roman: pregatirile in echipa pentru aceasta conferinta. Vom incerca sa asistam in moduri diferite, inclusiv financiar, daca este nevoie. Tinerii din YG Group Roman au venit cu ideea unui proiect de redecorare a camerei in care isi au sediul si ne-au cerut ajutorul, ne-au dat o motivatie pentru acordarea acestor fonduri. Consiliul nostru director a aprobat aceste sume si am fost martor la ceea ce a iesit. Arata mai bine acum decit in septembrie 2002, cind am fost aici.

Z.R.: Ce stiati despre Romania inaintea venirii dumneavoastra?

E.H.: Cele mai multe lucruri care mi-au ramas in minte sint Revolutia din 1989 si imaginile pe care le-am vazut la TV. Eu am fost norocos, ca tinar inginer elevetian, sa calatoresc prin lume si sa instalez masinarii elevetiene, ocazie cu care am fost aici in Romania si pe vremea comunismului. A fost foarte frumos, dar atunci cind am plecat am fost frustrati de faptul ca la granita am fost foarte atent controlati, la fel pe aeroport si la imbarcare, ca nu cumva sa fi luat pe cineva din tara si sa il trecem peste granita. Dar, dupa vizita din septembrie, m-am convins ca sinteti pe calea cea buna. Trebuie sa aveti rabdarea de a construi tot ce a fost distrus in timpul acelei perioade nefericite, pentru ca s-ar putea sa dureze doua sau trei generatii.

Z.R.: Avind in vedere ca celelalte Conferinte ale organizatiei s-au desfasurat in orase mari precum Stockholm, Berlin, Luzern, ce parere aveti despre organizarea conferintei de anul acesta intr-un oras mic, ca Romanul?

E.H.: Nu exista o astfel de dezamagire. Noi ne bucuram de afectivitatea oamenilor, de modul in care sintem primiti, de eforturile care s-au facut. Sintem interesati, acolo unde mergem, sa interactionam cu oamenii. Si oriunde mergem si vedem ca s-a dat ceea ce este mai bun, atunci nu mai conteaza locul unde se desfasoara conferinta.

Z.R.: Ce parere aveti, dumneavoastra si ceilalti invitati straini, despre orasul nostru?

E.H.: Pina acum am fost foarte impresionati. Am ajuns miercuri in Bucuresti si ziua urmatoare am plecat cu autocarul spre Roman. Oriunde am fost, oamenii ne-au intins o mina de ajutor. Citiva tineri americani au avut o problema cu biletele de tren si romanii au venit la ei, au vorbit si i-au ajutat sa cumpere alte bilete. Daca nu cunosti mentalitatile, culturile diferitelor popoare, nu te astepti la o astfel de primire de la o tara europeana. (Adrian CRAINET)

Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/local/roman/250-de-reprezentanti-ai-tarilor-europene-la-roman~ni30lh

Comments

comments